Cats

"Till sist: Klässbols friskolors ”Cats” var en fantastisk uppsättning. Fem plus. Wow."

Lasse Anrell, Aftonbladet (5 juni 2011)Vi känner oss väldigt stolta över att få presentera den omåttligt populära musikalen CATS, Friskolans bidrag till Arvikas 100-års jubileum. För första gången i Sverige sätts musikalen upp med skolungdomar (13-18 år) i rollerna. Det är ett unikt samarbete mellan eleverna på högstadiet och gymnasiet. Sammanlagt är det ca 130 elever som medverkar, vilket gör att de har delats in i tre lag. I varje föreställning är det ca 40 katter på scenen.

Precis som när vi satt upp våra tidigare föreställningar, så jobbar elever och lärare tillsammans intensivt med projektet under terminen. (Huvuddelen av repetitionsarbetet har skett utanför skoltid.) Vi vill basera undervisningen på upplevelser där arbetsglädje och sammanhållning är oerhört betydelsefulla komponenter i processen. Detta är för oss en viktig del i skolarbetet som ett avgörande komplementet till lektionsundervisningen, vilket gör just vår skola unik i Arvika. Som professionella musiker sätter vi ribban högt. Det är viktigt att ge eleverna chansen att kunna prestera sitt allra bästa och att de ska få uppleva den långa vägen till en föreställning av professionell karaktär. Det gör vi genom mötet med professionella musiker, regissör, koreograf etc. som tar varje individ på största allvar och tar vara på och utvecklar elevens talang på bästa sätt.

Tack vare att vi har regelbundna danslektioner och övriga estetiska ämnen på schemat kan vi visa ett unikt resultat där alla oavsett kön dansar, sjunger och agerar med samma glädje, energi och självklarhet. Det är underbart att se hur våra elever växer i uppgiften! Återigen får vi bevis på hur stor betydelse de estetiska ämnena har i skolans värld. Med rätt coachning kan ungdomar gå hur långt som helst. Det är oanade krafter som uppstår när alla arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål.

Här möter ni dagens ungdomar – morgondagens vuxna, med en entusiasm och kraft som vi hoppas ni bär med er hem. Vi önskar Er alla en oförglömlig kväll och att Ni ska gå härifrån med en upplevelse och en påminnelse om att allt är möjligt.

Tack alla underbara elever! Ni är alla lika viktiga! Samt ett stort tack till samtliga som tagit del av detta projekt. Ett speciellt tack till Malin (regissör), Henry (koreograf) och Magnus (dirigent) för ett fantastiskt arbete och till David för all ovärderlig hjälp.

Duo Sentire; Lars-Inge Bjärlestam & Ulrika Hebbe

Producenter, musiker, rektor, konstnärlig ledare samt grundare av Klässbols högstadium och gymnasium.

Skolans tidigare stora produktioner